Защо точно прилагането на ментална аритметика е хубаво?

ментална аритметика

Сигурно сте запознати за уменията на децата от Азия да пресмятат със скоростта на елка, също така без да използват каквато и да било техника и материали. Вероятно и вие сте искали детенцето ви да бъде до такава степен развито. Осъществяването на тази мечта вече далеч не е толкова трудна, тъй като тези, на първо четене магически заложби, биха могли да бъдат придобити след организирането на изучаване по ментална аритметика.

Сега някои по-големи центрове за обучение предоставят детско обучение, запознавайки ги със същността и стъпките за употребяване на ментална математика. Въпросният иновативен начин притежава и десетки ползи за образованието в бъдеще на дечицата.

Добиване на ловкост за бързо смятане наум

Редовно при децата се забелязват трудности в пресмятането наум, може и когато става въпрос за прости калкулации. Употребата на аритметични модели на ментална аритметика увеличава значително точността и скоростта, с която може да е пресметната дадена задача ментално. Достигането до хубави резултати разбира се е свързано с множество задачи и провеждане на тренировки, за да остане успешно овладяна методиката. Точно след обучението си по умствена математика, детенцето успява да си обрисува изчисленията за минималното време от няколко секунди, а може би дори и за части от секундата, и по този начин много бързо да отговори в следствие на събиране, изваждане, деление или умножение. След достатъчно продължително обучение – към година, дори и по-малките деца биха могли да калкулират изцяло ментално големи 4 или 5-цифрени числа.

Развитие на дясното и лявото мозъчно полукълбо

Традиционното обучение по аритметика, през което всички ние сме преминали в училището, развива най-вече лявото полукълбо. Проучвания отдавна са доказали, че дясната част на мозъка пък отговаря за манипулацията на невербалната информация. Това ще покаже, че работата с калкулиращи изображения, които създава мозъкът, стимулират подобрението на дясното полукълбо, тъй като то работи с образи и символи.

Изчислителните тренировки, които се прилагат в менталната аритметика, са насочени в подобрението на 2-те мозъчни полукълба.

Повишаване успехите по другите училищни предмети

Макар и с чисто математическо-изчислителна насоченост, тренировките по умствена аритметика подобрява запаметяването като по този начин стимулира концентрацията. След като се усвои методиката на иновативния метод, децата покачват и резултатите си по другите предмети в училището, заедно с математиката. Основните причини се коренят основно в комплексната обучителна програма по ментална аритметика, като развива както умствените усещания, така и тактилните, слуховите и зрителните заложби на малчуганът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *