Кога точно се нуждаем от летни или зимни гуми

tyres

В последните няколко години една от най-обсъжданите въпроси между водачите на моторни превозни средства е тази дали гумите за зимни условия е нужно да бъдат обезателни или пък не. Реално има доста разногласия разбира се.

Реално, в Страната няма официално съществуващ, който да ни задължава да шофираме с помощта на зимни гуми през зимата или летни в летните месеци.

Независимо от всичко това, е хубаво да сме на „ти“ с това в кои точно дни от годината с какъв тип е нужно да „обуем“ колата си, за да гарантираме своята, тази на пасажерите и другите участници в движението спокойствие.

Първата максима дали имаме нужда от летни или зимни гуми е температурата на въздуха.

Ако тя падне под 7 градуса по Целзий, то зимните автомобилни гуми стават точния избор. Точно това осигурява стабилно сцепление на колата с мокра, снежна или заледена настилка.

Принципно периодът за шофиране с летни гуми е от началото на месец Април до последните дни на септември, а другия на зимните – от началото на Октомври до последните дни на Март.

За да се насочим по-добре с подбора на вид гуми през различните месеци на календарната година ще се доверим на експертите от една от водещите марки за произвеждане на гуми за леки автомобили – Continental. Позовавайки се на един от лидерите в тази ниша, има няколко варианти за подбор на автомобилни гуми спрямо времето през годината:

При температура над петнадесет градуса и сух асфалт – за по-малък път на спирачките и управление на леката кола се препоръчват летни гуми.

Кога трябва да използваме зимни гуми ?

За над петнадесет градуса и влажен асфалт – за по-малък път на спирачките и сигурност за аквапланинг се предлагат летни, но и зимни гуми за помощ от „воден джоб“.

За под 7 градуса, комбинирана със сняг, дъжд, лед или слана – за по-малък път на спирачките и превенция от свободно пързаляне се предлагат зимни гуми с грайфер повече от три мм. дълбочинност.

Сами сте в състояние да разберете защо точно летните автомобилни гуми са уместни за шофиране в горещите месеци, пролет и ранна есен, в сравнение със зимните по време на хладните месеци, предразполагащи към заснежени, заледени или пък заскрежени пътища.

В някои случаи изборът на правилни автомобилни гуми би могло да спаси много животи.

Още информация на темата ще намерите в gumimax.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *