7-те най-полезни офис консумативи и оборудване

Офис оборудването, е може би най-важното нещо в един офис и всеки един от нас го знае.

7-те най-полезни офис консумативи и оборудване

За да функционира всеки ефективен офис като добре смазана машина, има няколко основни и незаменими офис консумативи, без които не можете.

 Този списък съставя най-полезните офис консумативи.

1.Химикали

Понякога може да имате чувството, все едно никога не можете да намерите писалка, от която наистина имате нужда от нея. 

Добре зареденият офис трябва да има постоянен запас от химикалки, моливи, маркери (както сухи, така и постоянни) и маркери. Всички тези офис консумативи, може да си ги закупите дори и онлайн от центровете за офис обзавеждане Арония, на copycenter.bg.

Добавете гуми, бели дъски и държачи за моливи към този списък. Многобройни проучвания разкриват, че много служители са взимали химикалки вкъщи със себе дори без да искат от офиса. 

Независимо дали случайно или по друг начин, писалките непременно ще изчезнат.

Помислете за това, когато купувате офис консумативи за вашия бизнес и не забравяйте да изберете инструменти за писане, подходящи за естеството на работата, която вашата компания извършва. 

Много комапании поръчват брандирани химикали за офиса си, които дават още по-голяма тежест на фирмата им.

2. Кламери

Смята се, че през годините са произведени над 60 вида кламери, с наличност в много размери. 

 Помислете за това, когато избирате. Между другото, най-големият кламер в света (дълъг 45 фута!) Беше открит в Киплинг, Саскачеван, Канада през 2007 г.

3.  Лепило и лепкави бележки

Всеки един офис ще има нужда от основни свързващи материали като лепило, лента, ластици, телбод, телбод, скрепителни елементи, лепило, лепилни пръчки, гумен цимент, щифтове и миниатюри.

 Дръжте офис склада си добре снабден с тези основи и наблюдавайте инвентара си на тези артикули ежемесечно, за да знаете колко от всеки да поръчате в бъдеще.

4. Организационни материали

Специалистите по бизнес информация със сигурност предпочитат материалите да бъдат предоставени цифрово, така че не забравяйте да подавате само най-важното. 

Популярните материали за картотекиране включват папки с файлове на manila, висящи папки с файлове, джобни папки, етикети на файлове, разделители на индекси, раздели и шкафове за каси или банкови кутии.

 Обложките на отчетите и свързващите елементи с три пръстена също помагат на бизнеса да остане организиран.

5. Почистващи препарати

Дори да имате професионална услуга за почистване , навсякъде, където има много хора, ще има доста работа за чистене. Бъдете подготвени за това като имате винаги под ръка основни почистващи препарати. 

Това трябва да включва принадлежности за почистване на баня и кухня, особено сапун за ръце и дезинфектанти. Дръжте под ръка и гумени ръкавици или ръкавици за еднократна употреба.

6. Бележници

Следвайки така необходимите хартиени продукти е бележникът. 

Този шампион на офис пространството вероятно се приема от много хора за даденост. Перфектен за водене на бележки и писане на списъци със задачи, защото нека си признаем, дори и най-организираните от нас забравят нещата от време на време. 

Тези безценни офис герои се предлагат във всички размери – независимо дали търсите сладка малка подложка, която ще се впише добре в горната част на бюрото ви .

7. Перфоратор

Друг офис супергерой – простият, но удобен перфоратор. Важно е обаче да закпите качествен. 

 Перфораторите с две дупки са може би най-популярните, но не се страхувайте, можете да си купите 3, 4 и дори перфоратори с една дупка. Опредлено ще имате нужда и от тях.